Pin It

Oficial se știe că Twitter a inventat hashtag-ul, in 2007, ca element repetitiv menit să dea o apartenență comună unor postări aparent diferite. După apariția lui, puteai posta 50 de fotografii cu flori, diferite, menționând hashtag-ul #sera_mea, pentru ca oamenii să vadă proveniența florilor și să-ți găsească ușor toate postările. Neoficial, însă.....

De fapt, prima formă de hashtag a apărut în România anilor 50. Veniseră comuniștii la putere, principalul lor scop era identificarea pretextelor de persecuție și de terorizare a oamenilor, cărora li se cereau permanent dovezi ale iubirii pentru Partidul Comunist. Nu se mai știe exact cine a scris primul, la finalul unei adrese oficiale, propoziția "Trăiască lupta pentru pace!". Se știe doar de unde provine ea. În Asia, Africa și America de Sud, Rusia comunistă pornise revoluții "ale poporului", împotriva "colonialismului imperial" care "ucide oamenii care-și cer libertatea". Mesajul "trăiască lupta pentru pace" ar putea fi tradus, azi, prin "lăsați-ne să preluăm controlul și să instaurăm comunismul în toate statele lumii".  

Ne întoarcem la momentul anilor 50. Primeai o adresă de la minister, încheiată cu formula "Trăiască lupta pentru pace!". Dacă nu încheiai și tu la fel adresa de răspuns, puteai fi acuzat că nu vrei pace, adică ții cu imperialiștii, adcă vrei răul poporului român comunist, adică hai la pușcărie sau la canal. Așa că nimeni nu a riscat să lase acel rând liber. Am avut acces la mii de documente din anii 50, pe diverse teme, de la procese verbale, sancțiuni, cereri de concediu, schimbări de organigramă, rapoarte de activitate - toate conțin acest veritabil hashtag. Cu mici variații. Am întâlnit și "Trăiască lupta pentru pace și popor!" și "Înainte pentru depășirea planului".

Ulterior au venit anii 60, când Gheorghiu-Deja s-a săturat de propaganda asta exagerată, a eliminat din sistem durii pro-ruși și fanaticii comunismului teoretic. Într-o bună zi de la minister a venit o adresă care la final nu avea decât semnătura și ștampila expeditorului. S-a răspuns la fel. Și gata. Hashtag-ul a dispărut așa cum a apărut. A trebuit să treacă încă 60 de ani pentru ca Twitter să facă asta, în mediul digital. Acum îl folosim toți, pe facebook, instagram, tiktok, linkedin....

Dacă ți-a plăcut să citești asta, intră și în Muzeul Brandurilor. Dă o tură prin Sala Industriei, adu-ți aminte de lucrurile din Sala Reciclării, compară pozele din tinerețe ale părinților tăi cu hainele din Sala Modei, nu rata Sala Stomatologiei, fă-ți poftă de mâncare cu Sala Alimentelor, uită-te la podoabele din Sala Bijuteriilor și vizitează Expoziția Mamaia. Bonus: povestea sucurilor Ci-Co și saga exporturilor românești în Spania. La final, uită-te în magazinul nostru de suveniruri, poate-ți place ceva de acolo.

Iar dacă vrei să vezi mai multe hashtag-uri românești din primul val, apasă AICI.